Bewaar deze activiteit als favoriet in 'Mijn naslagwerk' via het sterretje rechts naast de titel.

Nazareth - Congo Happening

Twee Congolese vrouwen, actief in de diaspora organisatie Biso Na Biso, namen contact op met de GRIS (Gemeentelijke Raad voor Internationale Samenwerking) om samen een Congo Happening te organiseren in Nazareth.

Het startschot werd gegeven op 22 mei met een boekvoorstelling met getuigenissen uit de Congolese diaspora ingeleid door Suzanne Monkasa en gevolgd door een paneldiscussie.

Van 22 mei tot 26 juni was er een fototentoonstelling over diverse projecten in Congo met een positief verhaal. Er volgde nog een filmvoorstelling en in de lokale bibliotheek stonden boeken over Congo een volledige maand in de kijker. Voor de kinderen waren er voorleesmomenten met Congolese verhalen en een creaworkshop met recyclagemateriaal. De Sportdienst organisseerde op hun beurt een sessie Congolese dans.

De apotheose lag in het laatste weekend van juni met op zondag de viering van de dag van de Congolese onafhankelijkheid. Er was een kunst- en ambachtenmarkt, een Congolese modeshow, verschillende optredens van de dansgroep Furaya, ... omringd met allerlei infostanden van lokale solidairteitsgroepen en info over de SDG's. Opmerkelijk was de streetperformance van het Tin Can duo, die met zelfgemaakte kostuums van afval-en recyclagemateriaal, aandacht vragen voor klimaat en milieu.
Liefst 150 mensen genoten van een uitgebreid buffet, verzorgd door Chef P, een Congolese traiteur uit de gemeente. Wie niet mee aanschoof kon smullen van kleine Congolese hapjes, klaargemaakt door 2 teams Congolese dames.
Tenslotte was de kers op de Congolese taart een optreden van Lady Blaxx die met haar opzwepende muziek, een mix van rock, blues, soul en doorspekt met Congolese toetsen, iedereen aan het dansen bracht.

Partners

De gemeentediensten en andere adviesraden van Nazareth: Cultuurdienst, Dienst communicatie, Sportdienst, Dienst evenementen, duurzaamheidsambtenaar, de bib, het erfgoedhuis, de vrijwilligers uit de milieurraad en de toegankelijkheidsraad.
Lokale verenigingen zoals vzw Popallure, de GONZ – Gent, de GROS van Wetteren, De Pinte en Kruisem, vrijwilligers uit de netwerken van verschillende mondiale solidariteitsgroepen, diaspora-organisaties, het Brugs-Congolees kunstenaarscollectief, de Raad van Afrikaanse Gemeenschappen, WZC de Lichtervelde, de filmclub, ….

Doelgroep

Inwoners van Nazareth en omliggende gemeenten zoals De Pinte en Kruisem (activiteiten zowel voor jong als oud). Er werd ook veel aandacht besteed en promotie gemaakt naar geïnteresseerden uit de ruime diaspora (vooral uit Aalst, Lede, Denderleeuw, Brussel, Wallonië en zelfs tot uit Frankrijk toe).

Kostprijs

Het totale kostenplaatje kwam op iets meer dan 22.000 EUR. Voor het gehele parcours was er ongeveer 6.850 EUR aan inkomsten (verkoop drank & maaltijden, tickets voor film, ingang en concert). Vanuit de Provincie Oost-Vlaanderen was er een subsidie toegekend van 7.000 EUR die werd gebruikt voor het inhoudelijk en educatief luik van dit project. Andere inkomsten kwamen van de sponsors: Cera, Cultuurregio Leie-Schelde en de Cultuurraad Nazareth.

Lege ster Ster